11.11.2011 o 11:00 hod.

01.11.2011 20:11

                            V  Ý  Z  V A

Predsedníctva Ústredia Jednoty dôchodcov na Slovensku  k úcteniu si
 

                                          DEŇ PADLÝCH
11. novembra 2011 o 11. hod                     


Vážení  funkcionári. vážení členovia JDS,

           Predsedníctvo Ústredia JDS dňa  21. septembra 2011 schválilo,
aby sa JDS pripojila k Výzve Klubu vojenských veteránov v Trenčíne, ktorý je členskou organizáciou Zväzu vojakov  Ozbrojených síl Slovenskej republiky a Základnou organizáciou č. 6 Jednoty dôchodcov na Slovensku v Trenčíne.

Touto Výzvou oslovili naše občianske združenie  Jednoty dôchodcov na Slovensku , aby sme sa pripojili k iniciatíve Klubu vojenských veteránov Trenčín i k mestu ROVERETO v Taliansku a mestu ŘÍČANY v Českej republike, ktoré bolo signatárom tzv. Říčanskej výzvy, v ktorej vyzvali obce a mestá v ČR i v Európe k dôstojnej piete a spomienkam na obete vojen, ozbrojeného násilia, bez rozdielu, či patrili k víťazným alebo porazeným armádam, vyznávali  rôzne náboženstvá, či boli rôznych národností alebo rás.

Výzva vznikla na ich počesť, ako spomienka ukončenia I. svetovej vojny. Oslovila mestá a obce  i v Západnej Európe, USA a v Kanade.

Táto výzva od roka 2005 postupuje do Východnej Európy  a Ázie.

Vážení funkcionári a členovia krajských, okresných a základných organizácií JDS,

využime dobrú spoluprácu so starostami obcí, primátormi miest a ponúknime im náš záujem o realizovanie tejto výzvy v našich  pôsobiskách pre dôstojnú spomienku na padlých a všetkých tých, ktorí zahynuli počas dvoch svetových vojen a rôznych ozbrojených konfliktov.

Medzinárodný deň vojnových veteránov si každý rok pripomíname 11. 11.  o 11.00 hodine.

 


Pripojme sa aj my, členovia  JDS i žiaci škôl k zvonu mieru, ktorý znie celým údolím mesta ROVERETO v Taliansku. V tento deň a uvedenú hodinu znie zvon, ktorý na podnet  miestneho farára DONA ROSARO  vyrobili zo zbraní a munície, ktoré pozbierali v okolitých horách na bojisku.

 


Vážené členky, vážení členovia,

prijmite 11. 11. 2011  za deň pietneho aktu. V úzkej spolupráci so starostami obcí a miestnymi duchovnými nech sa o 11.00 hodine rozozvučia zvony aj na Slovensku a pripoja sa ku zvonom mieru v Roverete i ďalších mestách sveta.


Požiadajte riaditeľov škôl a učiteľov, aby vyrobili papierové červené maky a tieto spoločne položili na miesta hrobov,  k pamätníkom alebo tabuliam, označujúcim obete padlých počas dvoch svetových vojen a ozbrojených konfliktov.

Zapáľte sviečky na znak úcty a vďaky padlým občanom, na znak porozumenia medzi národmi a za zachovanie svetového mieru.

S úctou a vďakou


       RNDr. Kamil Vajnorský
               predseda JDS
Bratislava, 10. 10. 2011