Recepty starých materí z prezentácie na Agrokomplexe 2018
Slivkové guľky v tvarohovom ceste s makom........(gongolce - v okolí NZ)
1kg polohrubej múky, 500 g hrudkovitého tvarohu, 1 celé vajce, 200 ml kyslej smotany (14 - 16%), voda podľa potreby, všetko zmiešať na vláčne cesto.
Cesto si rozdeliť na menšie časti (4 - 8), rozvaľkať cca na 5 mm, pokrájať podľa veľkosti ovocia na štvorčeky a zabaliť tak, aby pri varení nevypadlo.
Slivky odkôstkované. Do slivky pridať troška škorice, vanilkového cukru.
Mak pomletý, pridať práškový cukor podľa vlastnej chuti, troška vanilkového cukru, mletej škorice, šťavu z citrona, kúsok masla.
Rozriediť vriacou vodou z odvárania slivkových guliek, aby sa roztopilo maslo.
Cesto nesoliť!!! Soliť vodu. Guľky vkladať do vriacej vody. Zmierniť teplotu a po vyplávaní na povrch ešte povariť podľa velkosti 5-7 minút.
Zmiešať s makovou polevou. Dobrú chuť vám želajú členovia JAS.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kapustové placky od Terky:
Hrnček hladkej múky, 1/2 hrnčeka polohrubej múky, hrnček kyslej pokrájanej kapusty, zriediť kapustnicou podľa potreby na vláčne riedke cesto.
Opiecť na pánvici mierne potretej (masťou alebo olejom) do zlatista.
Dobrú chuť.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Úhrabky:
Očistené, pokrájané zemiaky uvariť so soľou a drvenou rascou.
Popučiť na kašu a doplniť kyslou kapustou podľa chuti. Kapustu stačí pokrájať.
Poliať rozškvarenou udenou slaninkou podľa chuti.
Dobrú chuť.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zemiakové placky:
Surové očistené zemiaky postrúhať na strúhadle (hrúbka ako na jablká),
pridať postrúhaný cesnak (podľa chuti), soľ, čierne korenie - mleté, rasca mletá, majoránka alebo oregáno (nie oboje spolu), strúhanka, vajíčka
(bielky je dobre vyšľahať na sneh). Vyprážať na panvici alebo upiecť na plechu v rúre. (plech dobre pomastiť masťou - teplota cca 230 )
Dobrú chuť.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------