Recepty starých materí z prezentácie na Agrokomplexe 2018

19.08.2018 10:42

Slivkové guľky  v tvarohovom ceste s makom........(gongolce - v okolí NZ)

1kg polohrubej múky, 500 g hrudkovitého tvarohu, 1 celé vajce, 200 ml kyslej smotany (14 - 16%), voda podľa potreby, všetko zmiešať na vláčne cesto.

Cesto si rozdeliť na menšie časti (4 - 8), rozvaľkať cca na 5 mm, pokrájať podľa veľkosti ovocia na štvorčeky a zabaliť tak, aby pri varení nevypadlo.

Slivky odkôstkované. Do slivky pridať troška škorice, vanilkového cukru.

Mak pomletý, pridať práškový cukor podľa vlastnej chuti, troška vanilkového cukru, mletej škorice, šťavu z citrona, kúsok masla. 

Rozriediť vriacou vodou z odvárania slivkových guliek, aby sa roztopilo maslo.

Cesto nesoliť!!!  Soliť vodu. Guľky vkladať do vriacej vody. Zmierniť teplotu a po vyplávaní na povrch ešte povariť podľa velkosti 5-7 minút.

Zmiešať s makovou polevou. Dobrú chuť vám želajú členovia JAS.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kapustové placky od Terky:

Hrnček hladkej múky, 1/2 hrnčeka polohrubej múky, hrnček kyslej pokrájanej kapusty, zriediť kapustnicou podľa potreby na vláčne riedke cesto.

Opiecť na pánvici mierne potretej (masťou alebo olejom) do zlatista.

Dobrú chuť.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Úhrabky:

Očistené, pokrájané zemiaky uvariť so soľou a drvenou rascou.

Popučiť na kašu a doplniť kyslou kapustou podľa chuti. Kapustu stačí pokrájať. 

Poliať rozškvarenou udenou slaninkou podľa chuti.

Dobrú chuť.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zemiakové placky:

Surové očistené zemiaky postrúhať na strúhadle (hrúbka ako na jablká),

pridať postrúhaný cesnak (podľa chuti), soľ, čierne korenie - mleté, rasca mletá, majoránka alebo oregáno (nie oboje spolu), strúhanka, vajíčka

(bielky je dobre vyšľahať na sneh).  Vyprážať na panvici alebo upiecť na plechu v rúre. (plech dobre pomastiť masťou - teplota cca 230 )

Dobrú chuť.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------